This was taken today. I'm too tired to blog, talk to you another day aykay?







We took these photographs somewhere in Sekinchan, Selangor.

We arrived at the paddy fields by 5pm. We had sunrays beautifully illuminating the paddy fields, the paddy was not ripe yet so the fields were greenish with hints of yellow. It was a breathtaking sight.

We took out our props placed them and posed Amin and his fiance, Errni, and shot away.

I have to say that I love photographing them both because they were good sports and cute to boot.

Venue: Terengganu & Melaka





Dah selalu saya upload gambar2 yg kami shoot tapi tak pernah saya bercerita pengalaman atau tips2 kepada bakal2 pengantin.

Sudah banyak wedding yg saya dan suami shoot, maka pelbagai pengalaman yg kami timba in that process. Setakat ini, job2 yg saya dan suami terima banyak datangnya dari Pantai Barat tanahair. Ada beberapa kali kami shoot di kawasan Pantai Timur, utk kawasan2 Sabah dan Sarawak belum pernah lagi.

Utk setiap negeri, we will expect a few routines.. Contohnya, kenduri2 di kawasan Perak biasanya akan tutup kedai dlm pukul 4 ptg. Kenduri2 di Pulau Pinang, Kedah & Perlis pula biasanya boleh berlarutan sehingga Maghrib, kenduri di Pantai Timur, terutamanya di kawasan Terengganu dan Kelantan pula biasanya tamat lebih awal, ada yg pukul 3 ptg pun dah sidang (kurang) orang.

Bila tetamu dtg pula, kami seronok mendengar loghat daerah tiap2 negeri. Terutamanya bila tetamu2 rajin menjenguk pengantin perempuan. Biasanya dikalangan makcik2 lah. Kalau di kawasan Pantai Barat - Perak, Selangor, Johor, Melaka & Negeri Sembilan kita biasa dengar komen2 mcm "cantiknya pengantin..."

Di Perlis & Kedah pula, komennya berbunyi, "Segak!" yg membawa maksud yg sama.

Sementara di Kelantan dan Terengganu pula, komennya akan bertukar ke "Chomey" atau "Molek"

Memang seronok mendengar loghat negeri orang.

Selain loghat, makanan yg dihidangkan pun boleh dibezakan mengikut negeri. Walaupun lazimnya, hidangan yg dipilih merangkumi nasi beriyani, rendang daging, dan satu jenis masakan ayam, seperti ayam masak merah atau ayam goreng berempah, utk kawasan2 utara tanahair jgn terkejut sekiranya dihidangkan dengan masakan kampung 'pure'. Antara masakan kampung yg biasa dihidangkan di kawasan utara, adalah seperti goreng ikan masin, sambal machang, ulam-ulaman dan yg paling istimewa yg pernah kami rasa adalah masak batang pisang.

Memang banyak kesah yg telah kami kutip sepanjang pengalaman kami. Ada banyak lagi yg saya tak sempat nak ceritakan di sini. Lain kali, saya akan berikan tips utk bergambar kepada para pengantin.